Lånoversikt :
Huslån
Førstehjemslån
Billån
Båtlån
MClån
Forbrukslån
Studielån
Kredittkort
Lånekalkulator
Ordforklaring
 
Kontakt Laanonline
Forside
Linker
Legg til Favoritter

KREDITTKORT
 
Renteoversikt


Ingen bruker bankkortene sine flittigere enn nordmenn, men vet vi egentlig det vi burde vite om kort og kortbruk?


Det er generelt veldig lurt å ha et kredittkort, da du kan komme opp i situasjonen som gjør at du trenger ekstra penger. Dette gjelder kanskje spesielt hvis du er på ferie. I dag finnes det utallige tilbydere av kredittkort, og det er meget enkelt å anskaffe. De aller fleste over 18 år får kredittkort, så lenge de er kredittverdige. Kredittgrensen er som regel mellom kr 10.000 til 100.000

DEBETKORTENE trekker penger direkte fra lønnskontoen din, mens med et rent kredittkort, får du regningen tilsendt en gang i måneden. Men du kan også ha en kredittgrense knyttet til lønnskontoen din, slik at du har mulighet til å bruke litt mer enn du har, hvis du har behov for det.

Det er forskjellige fordeler og ulemper knyttet til kredittkortene, men for mange kan det faktisk lønne seg å ha et kredittkort i tillegg til det vanlige debetkortene.

I resepsjonen
Skal du bo på hotell, reserverer ofte hotellet penger på kontoen din for å sikre seg at du kan betale. Det tas gjerne høyde for at kunden kan komme til å forsyne seg godt fra minibaren, og dermed kan du sitte igjen med mye lavere disponibel saldo enn du hadde planlagt. Samme praksis gjelder for leie av bil. I slike tilfeller kan det være smart å benytte seg av kredittkortet. Også ved netthandel og andre forskuddsbetalinger, er kredittkort å foretrekke. På denne måten betaler du ikke for varen på forhånd. Den månedlige regningen gjør det lett å kontrollere at alt stemmer, og er det noe feil i forbindelse med varen eller bestillingen, strykes dette, og du slipper å vente på tilbakebetaling av penger.

På reisen
Mange kredittkort har innebygd reiseforsikring, uten at dette medfører noen ekstra kostnader for kunden. Forsikringen forutsetter gjerne at deler av reisen betales med kredittkortet, og at kortet benyttes på reisen.

Avtaler og vilkår varierer fra kort til kort, men her er det altså store muligheter for å spare noen kroner.

Daglig leder i Visa, Torstein Lind-Isaksen, mener at forsikringene som tilbys kredittkortkundene, alene er grunn god nok for å anskaffe kredittkort.

- Faktisk er forsikringen i kredittkortene ofte bedre enn den du får hos forsikringsoperatørene, sier han.

Hvem får kredittkort?
Banken ønsker ikke å tape penger på deg, så de foretar en nøye vurdering av kredittverdigheten din før de eventuelt utsteder kredittkort.

Eivind Grønstad fra DnB-NOR opplyser at kunder med betalingsanmerkninger ikke får utstedt kort hos dem. Det opereres vanligvis ikke med noe absolutt minstekrav til å få utstedt kredittkort, men en årslønn på rundt 100 000 kroner bør man helst ha. Men er du for eksempel student, finnes det egne tilbud hvor det ikke stilles så høye krav til inntekt.

Kredittkortfella

Du må vanligvis betale et minimumsbeløp hver måned, og velger du kun å betale dette beløpet og la renta løpe på det utestående beløpet, blir det fort dyrt. Renta på de fleste kredittkortene varierer fra mellom 20 til 34 prosent effektiv rente per år, så kan du ikke betale ved forfall, er det nok best å styre unna kreditten. Betaler du derimot innen den rentefrie perioden, vil ikke lånet koste deg en krone. Rentefri periode ligger vanligvis på rundt 45 dager, men dette varierer fra kort til kort.

Feriekrisen
En bør som en generell regel alltid ha med to kort på reise i tilfelle noe skulle gå galt. Kortene er det best å oppbevare på forskjellige steder. Skulle ulykken likevel være ute, og du befinner deg i utlandet uten penger eller kort, skal banken kunne hjelpe deg med nødkontanter eller nødkort. Nødkort er et kort du kan bruke i en begrenset periode og banken skal kunne utstede dette innen 48 timer og uansett hvor i verden du er. For kredittkortkunder er ofte disse tjenestene gratis, mens andre kunder må betale.

Svindel
Svindel med debet- og kredittkort ligger på bare 0,02 prosent av Visas omsetning årlig, men dette utgjør likevel rundt 59 millioner kroner. I Norge er svindelsaker relativt sjelden, da ni av ti svindler begås i utlandet. De vanligste måtene å bli svindlet på er ved å bli frastjålet kortet sitt eller at magnetstripen blir kopiert i betalingsterminaler. Omtrent 13 prosent av alle Visas svindelsaker dreier seg om netthandel. Men så lenge man har opptrådt med normal aktsomhet, slipper en å bekymre seg over tapte kroner ettersom det er bankens ansvar å dekke tap ved svindel.

Kortvettregler
For å unngå å bli lurt, er det viktig å sjekke at beløp stemmer når du betaler med kort. Ta også vare på kvitteringer og sjekk at kontoutskrifter stemmer med jevne mellomrom. Husk at du ikke bør legge kortet ditt fra deg i barer, men sørg for å få det tilbake straks etter at du har handlet.

Pin-kode skal aldri oppbevares sammen med kortet ditt, og koden skal holdes hemmelig for andre. Blir kortet borte eller stjålet, må du melde fra til banken din så fort som mulig.

Når er du ansvarlig?
Ved grov uaktsomhet kan kunden holdes ansvarlig for inntil 8000 kroner, hvis kortet blir misbrukt. Øvrige tap må dekkes av banken. Eksempler på grov uaktsomhet, kan være at kunden unnlater å melde fra om at kortet er stjålet, eller oppbevarer pin-kode og kort sammen.

- Vi har faktisk opplevd at kunder har skrevet pin-koden sin direkte på kortet sitt, forteller Lind-Isaksen

- Har du så store problemer med å huske pin-koden, kan krypteringsark som fås i banken hjelpe deg med hukommelsen. Disse er det lov å oppbevare i lommeboka.

Trygg på nett
- Styr unna sider med kasinovirksomhet og erotisk innhold! Disse sidene er det mye problemer med, oppfordrer Lind-Isaksen.

Det finnes også falske nettbutikker, som egentlig ikke selger noe som helst. Med kjente, sikre nettbutikker er det så å si aldri trøbbel. Husk også aldri å oppgi kortnummer på andre sider enn akkurat betalingssiden. Skulle et nettsted for eksempel be deg verifisere alderen din ved å oppgi kortnummeret, er det definitivt ugler i mosen. Betalingssidene skal være kryptert, noe som kjennetegnes ved at det står en s etter http i adresselinjen.

Kilde: forbrukerportalen.no