Lånoversikt :
Huslån
Førstehjemslån
Billån
Båtlån
MClån
Forbrukslån
Studielån
Kredittkort
Lånekalkulator
Ordforklaring
 
Kontakt Laanonline
Forside
Linker
Legg til Favoritter

Spar penger, gjør handelen på nett
 

Populariteten til nettauksjonene har eksplodert de siste årene, og det er ikke uten grunn. Du kan ofte gjøre noen virkelige gode kjøp hvis du bare vet hva du skal lete etter.

Den amerikanske nettauksjonen Ebay.com er kanskje den mest kjente av dem alle. Her finner du millioner av varer i absolutt alle kategorier. Ja, her selges faktisk alt mellom himmel og jord, og det du ikke finner her, det trenger du ikke. En annen kjent norsk konnkurent er nettauksjonen Qxl.no. Denne er adskillig mye mindre, men har allikvel mye av varer i de fleste kategorier. Fordelen med å handle på Qxl.no er jo at varene befinner seg i Norge og at man slipper å betale moms på varene.

Du skal allikvel sette deg inn i noen forhåndsregler før du hiver deg ut på shopping via nettauksjonene. Det er fort gjort å bli overivrig, slik at varen blir dyrere enn først tenkt, eller ved at man handler varer man egentlig ikke trenger.

Et godt tips er å notere seg når budrundet tar slutt, og besøke auksjonen rett før auksjonsslutt. Det kan ofte lønne seg å vente helt til slutt før man legger inn et bud. På denne måten er man ikke selv med å drar opp prisen på budrunden.

Et annet viktig råd er å sjekke nøye opp hvem du handler hos. Sjekk karakterboken til selgeren. Dette er den beste måten for deg å sjekke opp om selgeren er seriøs. Les tilbakemeldingene fra tidligere kjøpere. På denne måten danner du deg et bilde over produktet og selgeren.

Vær nøye med å lese hvilke betingelser som selgeren setter for auksjonen. Ofte kommer det et tillegg i prisen både på frakt og ekspedisjon. Dette er lurt å sjekke på forhånd for å få et riktig bilde over totalprisen. Sjekk også om varen befinner seg i landet, og hva eventuelt frakt til Norge vil koste. Befinner varen seg i utlandet kommer det 25% moms i tillegg til kjøpssummen på varer som har verdi over kr 200,-

Les også nøye hvilke betalingsmetoder som selgeren aksepterer. I Norge er det mest vanlig med forskuddsbetaling via direkte overføring til konto, Visa og postoppkrav. Den tryggeste metoden er egentlig postoppkrav, men dette koster ca kr 100 ekstra i frakt. Til utenlandske auksjoner anbefales det å bruke paypal.

Når du har fått tilslag på en auksjon vil du få en mail fra nettauksjonen med kontaktinformasjonen til selgeren. Da anbefales det at du sender en mail med spørsmål om hvordan betalingen skal foregå, i tillegg til at du sender selgeren ditt navn og adresse som du ønsker varen sendt til.

Husk også alltid å be selgeren gi deg en karakter etter handelen. Og gi alltid en karakter tilbake. Karaktersystemet er meget viktig både for deg og selgeren, og ikke minst for hele nettauksjonsprinsippet. Ved å bruke karaktersystemet skikkelig, vil man kunne luke vekk de useriøse aktørene