Lånoversikt :
Huslån
Førstehjemslån
Billån
Båtlån
MClån
Forbrukslån
Studielån
Kredittkort
Lånekalkulator
Ordforklaring
 
Kontakt Laanonline
Forside
Linker
Legg til Favoritter

Student? Les hvordan du kan få toppkarakterer
 

Er du student og gruer deg til eksamen? Legg frykten til sides, og les hvordan du enkelt kan oppnå toppkarakterer.


Det er ikke til å skyve under en stol at toppkarakterer ikke kommer av seg selv. Det får du kun ved å jobbe hardt og målrettet. Men det er langt fra uoppnåelig, og ved å følge noen enkle råd, så kan toppkarakteren ikke være så langt unna som du kanskje tror.

Det viktigste rådet vi kan gi deg er å jobbe jevnt og trutt fra første stund. Skippertak metoden er ikke å foretrekke når du sikter etter toppkarakteren. Man vil også erfare at du får mye bedre dybde ved å jobbe jevnt, og stoffet vil også sitte mye bedre i ettertid.

Kjøp egne bøker. Lån gjerne tilleggsliteratur på biblioteket. Benytt gjerne internett som tilleggsinformasjon, men være kritisk til kildene.

Sett deg inn i bøkene og bli kjent med dem. Les innholdsfortegnelsen og dann deg et bilde av pensum. Bruk markeringspenn og stryk under mens du leser. Bruk fargekoder. Rød for overskrifter, gul for viktige punkter og grønn for mer "vanlig tekst". En generell regel er at ca 20% av teksten kan markeres med markeringspenn.
Det viktigste er at du lager et eget system som fungerer for deg, og at du bruker det.

Det er viktig å tenke over det du leser. Husk at du ikke kun skal huske det du leser, men at du også må forstå hva du leser. Tenk gjerne gjennom hva du har lest for hver side du leser. Stopp opp og tenk hva dette egentlig betyr. Sett det i sammenheng, og tenk gjerne på praktiske eksempler.

Les litt hver dag, isteden for å lese i intensive økter kun et par dager i uken. Benytt tiden effektivt, og ikke la deg forstyrre når du har satt av tid til lesing. Skru gjerne av mobiltelefon. Ikke lytt til musikk, eller la TV`en stå på i bakgrunnen. Bruk gjerne lesesalen på skolen, da dette ofte gir bedre konsentrasjon. Husk å ta noen små pauser inni mellom lesingen.

Lag deg tankekart, tabeller og figurer hvor dette kan være nødvendig. Dette er en metode som enkelt kan lære deg å huske ting lettere.

Bruk faglærerne til det de er ment til. Spør hvis du er usikker på noe, og be dem forklare noe nærmere hvis det trengs. Benytt dine medstudenter, og dann kollokviegrupper. Dette er meget viktig for læringsprosessen. Oppgaver er en ypperlig måte å kontrollere at du har fått med deg pensum som du har lest.

Forbered deg til forelesingene. Vær aktiv, og bidra til debatt i klassen. På denne måten forsterkes læringsprosessen. Bruk gjerne diktafon/mp3 spiller til å ta opp forelesingene. Lytt til foreleseren, og skriv gode notater. Ikke skriv alt foreleseren sier, men lytt og tenk gjennom hva han/hun sier, og skriv egne notater du fra dette.

Begynn å gjøre tidligere eksamensoppgaver så tidlig så mulig. Dette er en ypperlig måte å danne seg et overblikk over pensum på, og ikke minst for å forstå hva som kreves i faget.