Lånoversikt :
Huslån
Førstehjemslån
Billån
Båtlån
MClån
Forbrukslån
Studielån
Kredittkort
Lånekalkulator
Ordforklaring
 
Kontakt Laanonline
Forside
Linker
Legg til Favoritter

Gjør utenlandsshoppingen billigere
 

Er kofferten din tyngre når du kommer hjem enn da du reiste? Med et enkelt spørsmål kan du spare rundt 15% på utenlandsshoppingen.


Ser du etter taxfree-skiltet når du handler i utlandet, kan handleturen bli om lag 15% billigere. I 37 land kan du få tilbake momsen når du reiser hjem.

Du må spørre i butikken
Spør om butikken du handler i tilbyr taxfree. Gjør de det, får du en sjekk fra butikken hvor det står hvor mye du får tilbake.
Når du forlater landet, går du til tollen for å få sjekken stemplet. Her må du også vise varene du har kjøpt, kvitteringen på varene og passet ditt.

Ta med sjekken til et taxfree-kontor hvor du får tilbake pengene. Reiser du med fly, finner du som regel taxfree-kontoret på flyplassen. Forlater du landet med båt, finner du et taxfree-kontor på havnen.

Reiser du innenfor EU, skal du få tilbake pengene når du forlater EU.

Lurt å ha med pass
Global Refund Norge råder at man alltid bør ha med passet når man handler. Grunnen til det er at enkelte butikker vil fylle ut skjemaet i butikken og da trenger du passnummeret. Spør også hvor du kan få pengene tilbake.

Butikkene har informasjonsmateriell som også forteller deg det meste. Du får ikke hele mva-satsen tilbake
Hvor mye du får igjen varierer fra land til land. Grunnen til variasjonene er at mvasatsen i landene er forskjellig. Du får heller ikke tilbake hele mvasatsen, fordi deler av momsen går til å dekke kostnadene til Global Refund som drifter taxfree-ordningen.

Noen land, som for eksempel Frankrike har lavere mva på bøker. Dermed reduseres også taxfree-utbetalingen på bokkjøp. Alle landene har et minimumsbeløp du må handle for før du får handle taxfree.

Må ut av landet med varene

De fleste landene krever at du tar med deg varene ut av landet innen en viss tid etter at du har kjøpt dem. I de fleste landene i Europa er grensen tre måneder.

Gjelder ikke alle land
Nordmenn kan ikke benytte seg av taxfree-ordningen i Sverige, Danmark og Finland på grunn av den nordiske tollunionen. Island er imidlertid ikke en del av tollunionen, så der kan nordmenn handle taxfree.

Norsk statsborger, men bosatt utenfor Norden?
Er du bosatt utenfor Norge, Sverige, Danmark og Finland, kan du benytte deg av taxfree selv om du er norsk statsborger. Kriteriet er at du har fast bopel utenfor Norge i mer enn seks måneder.

Kilde: Dinepenger.no